שיר ישראלי פלייבק קריוקי

 125.00

מק"ט: אין מידע קטגוריה:

שיר ישראלי פלייבק קריוקי

האזן לדוגמית פלייבק שלמה גרוניך

האזן לדוגמית קריוקי/כתוביות

 


שלמה גרוניך נולד בעיר חדרה, בן לגאולה ואהרון “אוטו” גרוניך. אביו היה מורה למוזיקה, נגן קלרנית והמנצח הראשון של תזמורת צה”ל. כמו כן הקים את תזמורת מכבי האש של חדרה.
דרכו המוזיקלית של גרוניך החלה כשהיה בן 6, והחל ללמוד נגינה בפסנתר. בגיל 7 החל כבר להופיע. בגיל 14 נשלח לכפר הילדים והנוער ויצו קנדה הדסים שהיה מפורסם בעידוד יצירתיות ובאמנים הרבים מבין בוגריו, כגון גילה אלמגור, יונה עטרי וגלי עטרי. בשנים 1968 עד 1970 למד באקדמיה למוזיקה בתל אביב.
בגיל 20 הוא התחתן עם אורנה גרוניך, אחריי שנתיים גרוניך התגרש ממנה.
בשנת 1970 התגייס לצה”ל ומילא תפקידים כנגן קלידים בלהקת השריון ומעבד מוזיקלי של מספר להקות צבאיות אחרות. בזמן שירותו בצה”ל, הציע את שירו “רוזה מרציפן” ללהקה בה שירת, אך אלו חשבו שהשיר “מוזר מדי”. הלחין את השיר: שיר ישראלי.
בתקופה זו הכיר לראשונה את מתי כספי, שלקח אותו כפסנתרן להפקות שניהל, ביניהן “לילי גם” ו”עיר הגברים”, כאשר מתוך האחרון התפרסם בעיקר השיר “פנקס הקטן”, בביצועו של ששי קשת (וגם מתוך תקליטו הראשון), אשר בו גרוניך ניגן פסנתר, באחת מהקלטותיו הראשונות.
בשנת 1971 לאחר שהופיע בתוכנית הרדיו תשואות ראשונות, פנה אליו המפיק צביקה כגן שעבד באותם ימים בחברת התקליטים “פונודור” (לימים “פונוקול”) והיה אחראי על הפקות החברה וגילוי כשרונות. מפגש זה הוליד את תקליטו הראשון “למה לא סיפרת לי!?”, שהפיק צביקה כגן. האלבום שהתקבל ברגשות מעורבים והקדים את זמנו לא זכה להצלחה מסחרית, מאחר שהיה אלבום המשקף זעקות שבר וכאב של גרוניך הצעיר. אך כיום הוא מסווג כאחד החשובים שהוקלטו באותה עת בישראל, ואף הודפס מחדש באריזה מהודרת על ידי חברת פונוקול ב-2003. באלבום זה גם נכלל לחנו למילים של נורית זרחי בשם “ברחוב שלנו”. שירו זה הוצע לחוה אלברשטיין, אך זו סירבה.
לאחר הוצאת האלבום, החל שיתוף הפעולה בין שלמה גרוניך ומתי כספי שהולידה מאוחר יותר את המופע המשותף “מאחורי הצלילים”. בתחילה הופק תקליטון בן שני שירים על ידי צביקה כגן ובו השירים: “מגיע לו”, שהוקדש לדוד בן-גוריון במלאת לו 85, ו”ציור”.
בשנה זו הקליט מלחניו הראשונים לזמר מרדכי (“פופיק”) ארנון, למה שהפך להיות אחד מאלבומי הפסיכדליה המהפכניים ביותר שיצאו בישראל. באלבום זה גם נמצא למעשה הביצוע המקורי ל”אל נא תלך”, אשר מופיע גם ב”למה לא סיפרת לי!?”, ולחנים נוספים למילותיו של ארנון, “שלא נדע מצרות” ו”היה לי לילה”. אגב, בקרדיטים צוין שמו כ”שלמה גרויניך”.
בשנת 1973, שיתף גרוניך פעולה לראשונה עם המוזיקאי מתי כספי באלבום וסדרת הופעות תחת השם “מאחורי הצלילים”. בין השירים בולטים: “ציור”, “אל נא תלך”, “קוינטה” ו”ואותך” אותו כתב עם כספי.
במלחמת יום הכיפורים, באותה שנה, שכל גרוניך את אחיו הצעיר ירון, גם הוא מוזיקאי מחונן. האח שירת בבסיס חיל האוויר רמת דוד ונהרג כאשר מטוס פגוע ניסה לחזור לנחיתה בבסיס אך התרסק על המבנה בו שהה.
בין השנים 1974-1975, היה חבר בהרכב המוזיקלי “קצת אחרת” לצידם של שלמה יידוב ושם טוב לוי. את יידוב ולוי הכיר גרוניך בתוכנית טלוויזיה של שירי לאה גולדברג, ושם גילו כי לכולם הייתה סקרנות אמנותית דומה. “קצת אחרת” הוציאו אלבום אחד יחיד, שכלל מספר מלחניו של גרוניך, ובהם: “שיר הנסיעה”, “גורו”, “אביב”, “קווינטה” ו-“204”. על אף חשיבותו של האלבום, והפיכתם של כמה משיריו לקלאסיקות ישראליות, לא הצליח ההרכב מסחרית ופורק לאחר כשנה של פעילות.
בשנת 1975, לאחר שהשתתף בכמה אלבומים שלא נהנו מהצלחה מסחרית, וחש כי אין הקהל בארץ מעריך מספיק את יצירותיו, החליט גרוניך לעזוב את הארץ, בתחילה לאירופה ולאחר מכן לניו יורק שם למד בבית הספר למוזיקה “מאנס”. לפני שעזב, הספיק להקליט קולות לאלבומם של יוני רכטר ואבנר קנר, “ארבע-עשרה אוקטבות”, בשירים “דמעות של מלאכים” ו”לא טוב היות האדם לבדו”. רכטר וקנר, התרגשו מאוד מהסכמתו להקליט עבורם קולות, שכן היו צעירים ממנו ולא מנוסים כמותו.
בשנת 1979 נשא גרוניך לאישה את נירית ירון, שחקנית, במאית, מלהקת ותסריטאית.
בגיחה לארץ, הוא הוזמן על ידי דורי בן-זאב לנגן בתקליטו “אפרוחים” – וגם נקרא להופעות רבות עם אמנים רבים. גילויי הערכה מאוחרים אלו גמלו בגרוניך את ההחלטה לחזור ארצה.
בשנת 1980 שב סופית לארץ והחל לפתח קריירת סולו בנוסף לשיתוף פעולה עם אמנים אחרים. באותה השנה, הוציא גרוניך את אלבומו השני כסולן, “קונצרט”, שהכיל כמה משיריו כדוגמת “שיר אהבה טרי” (גרוניך), “אל נא תלך” (רבינדרנת טאגור/ יוהאן סבסטיאן באך), “אל מלא רחמים” (יהודה עמיחי/גרוניך) ו”רוזה מרציפן” (שולמית לפיד/גרוניך). באמצע אותה שנה התארח באופן קבוע בתוכנית הטלוויזיה “זהו זה!”, בה הופיע בכל תוכנית עם שיר חדש שבדרך כלל התאים לנושא התוכנית. אלו תועדו על גבי תקליט בשם “אמא שלי תמיד רצתה שאני אהיה בטלוויזיה”, אשר ראה אור בשנת 2006 על גבי תקליטור בהוצאת חברת אן.אם.סי.
בשנת 1981 הוקלטו לחניו לפסקול הסרט “אלף נשיקות קטנות” של מירה רקנאטי.
בשנת 1982 כתב שלמה גרוניך את המוזיקה לסרט מתחת לאף.
בשנת 1983 הקליט אלבום עם שם-טוב לוי, בשם “אלבום משפחתי”. האלבום נקרא בשם זה מכיוון שגרוניך ולוי היו גיסים בעת הוצאתו: נירית וצפנת, נשותיהם של גרוניך ולוי, בהתאמה, הן אחיות. באלבום זה גם נכלל השיר “יש לי סימפטיה”, שהולחן תחילה לנורית גלרון. בשנת 2012 שיחזר גרוניך יחד עם המשורר מאיר ויזלטיר את הקליפ[1] שצולם בשנות ה-80 בכיכר המדינה, לספיישל “הסיפורים שמאחורי השירים”שערך נדב בורנשטיין בחדשות 10.
בשנת 1984 תועד שיתוף פעולה מרתק בין גרוניך לבין יהונתן גפן, במופע “הווי ובידור” אשר עסק במלחמת לבנון.
בשנת 1987 הלחין מוזיקה לסרטו של יהודה ברקן “אבא גנוב 1”.
בשנת 1988 הוציא לאור את אלבומו, “נדודי שינה”, ובעקבותיו יצא גם למסע הופעות גרנדיוזי ומושקע, אשר לא הצליח כמצופה, ועובדה זו אכזבה את גרוניך מאד. באותה שנה, הקליט גרוניך אלבום שירי ילדים בשם “בגלל המנגו”, אשר כלל לחנים שלו לטקסטים של אשתו דאז, נירית ירון-גרוניך.
בשנת 1989, לאחר 10 שנות נישואין, הוא ונירית התגרשו.
בשנים 1990-1994, הופיע כפסנתרן בתוכנית הילדים “מסיבת גן”.
בשנת 1991 הקליט הופעה פרטית בפני קהל מעריצים מצומצם באולפן, שתועדה באלבום “NETO LIVE”. באותה שנה הקים את מקהלת “שבא” המורכבת מנוער יוצא אתיופיה, והקליט איתם אלבום שיצא בשנת 1993 תחת השם “שלמה גרוניך ומקהלת שבא”, וזכה להצלחה גדולה. בין להיטי האלבום היו “המסע לארץ ישראל” ו”שיר ישראלי”. בנוסף פתח איתם בסיבוב הופעות אשר נמשך עד היום.
בשנת 1996 נשא גרוניך לאישה את מיכל אדלר, סולנית שלישיית אדלר. כעבור זמן קצר, נולדו להם זוג תאומות: שחר וים.
בשנת 2004 הקליט גרוניך אלבום בהפקתו, של שירי נֹהר שניר, ילד אשר נפצע בתאונת דרכים קשה, ופגיעתו הקשה גרמה לו להתמקד בכתיבת שירים. בנוסף לגרוניך, יוני רכטר הלחין שיר נוסף לאלבום זה, ומתן מורג שניים. באותה השנה העלה גרוניך מופע מיוחד בפסנתר וארבעה קולות עם שלישיית ‘מה קשור!?’ – ‘מה קשור שלמה גרוניך לזהו זה!?’, מיטב השירים מתוך תוכנית הטלוויזיה ‘זהו זה’.
כיום ממשיך גרוניך בפעילותו הענפה ושותף לפרויקטים רבים ומגוונים, כגון הופעות עם הרכבים שונים המתמחים במוזיקה יהודית חסידית, שיתוף פעולה עם הזמרת הערביה לובנה סלמה, וכתיבת יצירות נוספות לו ולאחרים.
בשנת 2005 כתב והלחין ביחד עם לובנה סלמה את המוזיקה לנוזהת אל פואד של הקולנוען יהודה ג’אד נאמן ולסרט התיעודי סרט של משוטטים סרטם של דוד דרזי ומעין רוגל.
גרוניך השתתף בקדם האירוויזיון 2006 יחד עם אשתו מיכל אדלר, המנגנת במפוחית פה והזמרת לובנה סלמה. השלושה שרו את שירו של גרוניך – “אמא אדמה”.
בשנת 2007 יצא גרוניך למסע הופעות בשם “מסע אל המקורות”, בהופעות אלו, שזכו להצלחה קופתית מרשימה, הופיע גרוניך עם רביעית כלי הקשת “מיתרי ירושלים” ועם נגן כלי ההקשה ארז מונק. בעקבות סיבוב ההופעות, הוציא בשנת 2008 תקליט תחת אותו השם, הנחשב בעיני גרוניך כפסגת היצירה שלו. הוא מארח בו אמנים רבים, ביניהם דיויד ברוזה וגד אלבז.
בסוף שנת 2008 נערך מופע מחווה מיוחד לגרוניך במסגרת פסטיבל הפסנתר העשירי: ’10 פסנתרנים וגרוניך אחד’. במופע השתתפו מיטב זמרים יוצרים -פסנתרנים שגדלו על המוזיקה של גרוניך, ביניהם אביתר בנאי, שלומי שבן, דניאל סלומון, מארינה מקסימיליאן בלומין ועוד.
בסוף שנת 2009 העלה גרוניך מופע משותף עם תזמורת כלי הנשיפה מארש דונדורמה לפסטיבל הפסנתר האחד-עשר. מעט לאחר מכן התארח במופע להקת Eatliz וביצע איתם במשותף את השיר ‘לונה פארק’.
העשור השני של המאה ה-21[עריכת קוד מקור | עריכה]
בשנת 2010 יצא אוסף משולש ‘המיטב’ המכיל למעלה משבעים שירים וקטעים אינסטרומנטליים שחיבר גרוניך במשך כארבעים שנות יצירה. ביחד עם האוסף העלה גרוניך מופע חדש – ‘המיטב’, בליווי הנגנים רון אלמוג, אייל מזיג ועומרי אגמון. במסגרת מופע זה ערך גרוניך סדרת אירוח בהשתתפות אהוד בנאי, מארינה מקסימיליאן בלומין, מתי כספי, שלומי שבן ואורית שחף.
בחודש מאי 2013 יצא הסינגל ‘בנאליה לפני השקיעה’, סינגל ראשון מתוך אלבומו החדש של גרוניך. בסוף השבוע האחרון של אותו חודש התקיים מרתון של שלושה מופעי מחווה לגרוניך במרכז שטיינברג בחולון, בהשתתפות גרוניך עצמו ואמנים אחרים, ביניהם שלומי שבן, אנסמבל ציפורלה, איתי טיראן, ערן צור, יהלי סובול, אפרת גוש וגיא מרוז.
בחודש יולי באותה שנה, יצא אלבומו ‘אחרי הכול’, הכולל 12 רצועות, מהן 2 קטעים אינסטרומנטליים. כל הלחנים באלבום זה הינם של גרוניך מלבד הסינגל ‘בנאליה לפני השקיעה’, שיצא כסינגל קודם לכן, שהלחין אייל מזיג.
נכון לעכשיו, גרוניך מופיע במופע “שלמה גרוניך והנגנים”, ב-“שירים פשוטים לילדים ולכל המשפחה”, ב-“מאחורי הצלילים” עם מתי כספי וב”7 פסנתרי כנף במה אחת – טירוף ב-70 אצבעות” עם גיל שוחט, רמי קלינשטיין, לאוניד פטשקה, ויקטור סטניסלבסקי, דניאלה לוגסי ועוד.

עגלת קניות